Zahranvane.com Вход в профила

Количка

Количката Ви е празна.
 

Защитна платка за мек старт на импулсни захранвания до 350W

Продуктов код:  •  4223-02  •  
Производител:
Няма наличност.
Продуктът е разглеждан 3147 пъти от 18.05.2017.
Документация
  BTA20600BW.pdf
 

Защитна платка  SS230V-5A за мек старт на импулсно захранване

• Продуктът се произвежда от  ЗАХРАНВАНЕ КОМ •

 

Описание:

Модулът се използва осъществяване на мек старт на AC-DC импулсни захранвания с мощност до 300-350W и капацитет на входния филтър до 150-180uF.

По този начин предпазва от искрене и износване контактите на мрежовия ключ, с който се включва импулсното захранване.

 

 

Защитни функции:

Използването на импулсни захранващи модули за захранване на LED прибори за осветление на помещения, измества все повече трансформаторите и халогенните крушки.Основен недостатък и при двата вида осветление е необходимостта от непрекъснатата работа на захранващият източник, като подаването на захранване към осветителния прибор става чрез превключвател включен в нисковолтовата (товарната) верига.Това предотвратява донякъде износването на превключвателя и претоварването на ел. мрежа за кратки моменти при включване, но е свързано с реализирането на отделно окабеляване и невъзможност да се изключи захранващия източник при необходимост (освен от централното табло).

Свързването на превключвателя във високоволтовата част не се препоръчва (въпреки, че е много по-удобно), защото води до изкрене и бързо износване на контактите му. От друга страна разредения електролитен кондензатор на входа на импулсното захранване или остатъчно подмагнитения тороидален трансформатор са условия,които водят до многократно натоварване (десетки пъти), както на мрежата така и на самите компоненти в момента на включване.Ефектите от това са: избръмчаване (вибриране) на трафа, премигване на включени лампи, пукане и залепване на контактните пластини на превключвателите и т.н.

Предложената защитна платка за мек старт позволява свързването на превключвателя във високоволтовата част на импулсни захранвания с мощност до 300-350W и капацитет на входния филтър до 150-180uF.

При включване на превключвателя,  триака (BTA20600CW) монтиран на платката изчаква преминаване на мрежовото напрежение през нулата и тогава окъсява вход с изход.Релето се включва, защото се захранва от изхода и окъсява триака. Модулът остава в това положение докато не отпадне входното напрежение (докато не се изключи превключвателя).

Монтиран е и NTC термистор, който ограничава допълнително стойността на стартовия ток към импулсното захранване.

Необходимо е използването на реле, защото триака не работи в моментите, когато не тече ток през него.Моменти без консумация има на всеки полупериод при работа на импулсните захранвания, точно след заряд на електролитния кондензатор намиращ се след изправителя в схема грец на входа.До следващия момент на заряд (в следващия полупериод) захранващият модул използва електрическата енергия натрупана в кондензатора и не консумира от мрежата.В тези моменти триака се рестартира (преминава в състояние "отворен ключ").За стартиране на триака е необходимо преминаване през нулата и известна минимална консумация.Такава може да има само когато ел. кондензатор се е разредил достатъчно. При достатъчно разреден кондензатор имп. захранвания спират работа.Ефекта от работата на схема, която използва само триак е включването на захранващия модул към мрежата разпокъсано, само в отделни моменти.Това е неправилен режим на работа на имп. захранване свързан със загуби и ел.магнитно замърсяване. Поради тази причина стандартните полупроводникови безконтактни релета (солид стейт релета) не могат да се ползват за комутация на импулсни захранвания към мрежата.

Релето осигурява коректната работа на имп. захранване, а триака предпазва релето, като сработва първи и осигурява минимално напрежениена контактите на релето преди включването му (на практика под един волт при максимален ток ).Стартирайки веднага след преминаване през  "нулата",  триака осигурява и най-добрия режим на включване на имп. захранване.

Параметри:

 • максимален (стартов) ток през NTC термистора : определя се от капацитета на входния филтър на входа на импулсното захранване, който капацитет не трябва да е по-голям от:
  - 180uF при 220VAC
  - 150uF при 240VAC 
 • ток на комутация след включване на релето: до 5A
 • Собствена консумация: 6.3mA (консумация при включено реле)
 • клас на защита: IP40
 • Габаритни размери: 45 * 24 * 23мм
 • Размери на кутията: 73 * 37 * 23мм


Приложения:

 • Модулът се използва осъществяване на мек старт на AC-DC импулсни захранвания с мощност до 300-350W и капацитет на входния филтър до 150-180uF.

 

 

 

Продуктът се намира в категории:
 
Свързани продукти